Beeldhouwvereniging Piëtra Nijmegen Leden

 

Beeldhouw-cv van Twan Elissen:


In het Sanadome in Nijmegen werd ik destijds echt getroffen door de figuratieve beelden van Eugène van Aartsen. Ik besloot les te nemen en leerde bij hem te hakken in kalksteen.

Het daarna meedoen aan het oprichten van een beeldhouwvereniging (Piëtra) was voor mij een hele grote stap. Nu, jaren later, kan ik zien dat het samen beeldhouwen mij heeft  geholpen om uit te komen bij mijn eigen stijl.

Daarbij heb ik veel gehad aan de begeleiding door Fred Broekkamp. Bij hem lag het accent op de vormgeving van het beeld uitgaande van de vorm van de steen. Bij hem werkte ik vooral met serpentijn, een heerlijke steensoort Het beeldhouwen is me daardoor steeds meer gaan boeien.

Drie vakanties lang verbleef ik op een plek in Montalto en kon ik daar werken aan stenen (ardesia) die daar in de rivierbedding lagen.

In de begeleiding door Trinette van Schijndel leerde ik vervolgens de vormgeving toe te spitsen: wat wil je uitdrukken!

Kortom, door dit alles door leerde ik ook steeds meer mijn  eigen weg te gaan.


Ik werk vaak intuitief – inderdaad vanuit de vorm van de steen. Ik heb het  figuratieve nodig. Ik hou van lijnen in mijn beelden en van beweging. Iets menselijks uitbeelden – al is het primitief uit de steen gehakt- dat boeit me.

Al doende maak ik uit wat het gaat worden. Het beeld moet uiteindelijk iets uitdrukken wat ik waardevol vind. Onderweg in dit proces ontstaat vaak de titel.Verbondenheid is bijvoorbeeld vaker als thema terug in verschillende beelden. Op deze manier beleef ik zelf ook veel aan mijn beelden. Het is zo een manier om in mijn beelden uit te drukken wat me boeit en  innerlijk in me omgaat. Soms sluit er een gedicht of thema bij aan.

Door de mix van fysiek en creatief  is beeldhouwen ook heerlijk om te doen. Neem het hakken in belgisch hardsteen, marmer of serpentijn of het vormgeven in de zachte steensoorten zoals mergel,speksteen en albast. Ik vind het ook fijn om tegelijkertijd aan meerdere beelden te werken en ga dan verder daar waar op dat moment mijn energie naar uitgaat. Kortom, voor mij een zinvolle tijdsbesteding.


Exposities:

Laat ik voorop zeggen: het is natuurlijk best fijn als bezoekers ook echt iets beleven aan ( een van ) mijn beelden.

Vanaf het begin heb ik meegedaan  aan de groepsexposities van Piëtra (vanaf 2001), jaarlijks oftewel een open atelierdag , dan wel een expositie in het Persings kerkje.

Daarnaast heb ik sinds 2004 deelgenomen aan de Kunstroute Groesbeek in de vorm van open atelier thuis..

Verder heb in 2012 een solo-expositie in de Bibliotheek in Groesbeek verzorgd.

En in 2014 heb ik (van juni t/m sept) samen met Andrea Ruijters ( schilderijen)  mijn beelden geëxposeerd  in de Protestantse Kerk in Groesbeek.

Groesbeek, de plek waar ik sinds 1976 graag woon.


Twan Elissen

Emailadres: twan.elissen@gmail.com


  

Twan Elissen

lid sinds 1 december 1999

Beweeg met de muis over de foto's

Om terug te gaan naar de pagina Leden klik hier