Portfolio Heleen Broekema

Lid van 1 december 1999 tot september 2023

Heleen Broekema (1945 te Diever (Dr)

Ik ben met cultuur/muziek en natuur grootgebracht, in het Drentse dorp Diever. Vaak was ik creatief bezig, het meest met schilderen. Een aantal jaren (1972-1975) heb ik in Afrika gewoond (Malawi) waar veel ambachtelijke creativiteit zichtbaar was: pottenbakken, houtbewerken, ivoor, metaal etc.

Daarna heb ik jaren geschilderd bij Rob ter Wind in Nijmegen. Ook ben ik vanuit de antroposofie, veel met kleur en vormgeving bezig geweest. Pas in 2002 kwam ik in aanraking met beeldhouwen. (Ik had altijd het idee dat dat meer voor mannen was….!) Voor het eerst heb ik op Ecolonie, olv Gisela Heising de hamer en beitel gehanteerd en ben er eigenlijk direct “voor gevallen”. In Nijmegen hielp ik beeldhouwvereniging Piëtra oprichten en heb ik les gehad van Ruud Schrijvershof/Fred Broekkamp. Vanaf die tijd volgde ik enkele zomers in Zuid-Frankrijk beeldhouwweken bij Gisela Heising (Moncombrun) en later in Portugal en Pietra Santa bij andere docenten. Naast het beeldhouwen deed ik in die periode ook aan bronsgieten.
Later heb ik (in het beeldhouwcollectief in Utrecht) weer les van Gisela gehad, tot haar dood. Zij was een inspirerende begeleidster/coach die je in je kracht zette. Haar heengaan is een hele verandering, maar als collectief proberen we in haar geest verder te gaan, en dat lukt prima!

Dit is mijn beeldhouwcarriere. Ik geniet heel erg van dit ambacht en laat me steeds weer inspireren door “het menselijk lichaam”, wat al meer dan 40 jaar “mijn beroep” is (antroposofisch fysiotherapeut). Ik probeer in mijn beelden de balans te vinden tussen materie en niet materie, de hardheid van de steen, en de souplesse/schoonheid van de menselijke vormen of gebaren. De balans tussen ruwheid en zachtheid waarbij “de spildraai” een terugkomend thema voor mij is.

Hiermee hoop ik een stukje van mijn beeldhouwbiografie te hebben kunnen overbrengen.

Malden 11 december 2014.

Heleen Broekema