Portfolio Josefien Bus-Ririhena

Josefien Bus-Ririhena lid sinds 1 januari 2014
Malden 11 december 2014.

Beeldhouwen, een passie!
Als leesgierige 16-jarige kwam ik twee dikke pillen tegen over het leven van Rodin op een boekenuitverkoop voor 10,00 gulden samen.
Ik begon verwoed te lezen en was verkocht. Voor die tijd was ik al wel creatief, maar nu werden de handenarbeidlessen door mij met een enorme gretigheid bezocht. Mijn handenarbeidleraar werd enthousiast en stimuleerde me enorm in allerlei materialen en technieken. Het werken met klei was mijn favoriet.
Later kreeg ik les van Nic Jonk in Schermerhorn in o.a. klei, keramiek en metaal. In Nijmegen kreeg ik les van Jan Vegter. Verder werkte ik zoveel mogelijk met klei. Tom Mulder in Wijchen activeerde me om groot te werken.
Sinds januari 2014 werk ik met steen bij de Beeldhouwvereniging Pietra in Nijmegen. Bij Creapoelka in Demen/Ravenstein werk ik veel bij Luc en Marianne Willems op de werkplaats. Bij de keuze, en ook later tijdens het hakken van de steen, kijk ik naar de soort en vorm van de steen, om alvast naar een uiteindelijke vorm in mijn hoofd en in mijn gevoel te werken.
Wat de kleur betreft, laat ik mij verrassen tijdens het bewerken van de steen. Tijdens het werken kan het anders lopen en kan de vorm in mijn hoofd en in mijn gevoel veranderen door een andere kijk of een andere vraag van steenbewerking of zelfs door een ontstane gat of breuk in de steen.
Het is het bewerken/het hakken van de steen naar een vorm van mijn hart.
Ik werk sterk vanuit ‘lijnen’ en streef naar een unieke resultaat van vorm dat alleen van mij is.
Het vormen, het bewerken, het creëeren van iets naar iets speciaals voor jou persoonlijk, is een ‘goddelijke’ bezigheid. Ik werk alleen en ook in groepsverband.
Telkens weer ben ik stil van verwondering voor het ‘natuurlijke’ en de schoonheid van steen, gepolijst of niet.